Distorted Reflection - Συνέντευξη εφ όλης της ύλης με τον ιδρυτή της μπάντας Κώστα Σαλωμίδη // All Time Metal \\

 



Κώστα Καλησπέρα! Καταρχήν θέλω να σε ευχαριστήσω που μου δίνεις αυτή την συνέντευξη, είναι σημαντικό για μένα να παίρνω συνέντευξη από ένα μουσικοσυνθέτη και στιχουργό με 30 χρόνια πορεία. 

–  Kαλησπέρα Νατάσα! Η τιμή είναι όλη δική μου. Είναι επίσης μεγάλη μου χαρά να συνομιλώ με ανθρώπους του χώρου και να εκφράζουν ενδιαφέρον για τη μουσική μου πορεία. Σημαίνει πολλά για μένα.

Πριν μιλήσουμε για την μπάντα, θα ήθελα να μιλήσουμε για σένα που είσαι ο ιδρυτής της μπάντας. Τριάντα χρόνια πορείας στην μέταλ μουσική, 1993 - 2023 και ειδικότερα στο doom metal, γιατί στο doom metal?, τι είναι αυτό που σε ώθησε σε αυτό το είδος?

–  Ουσιαστικά είμαι στο χώρο ως ενεργός μουσικός (και από την αρχή συνθέτης και στιχουργός, αλλά και τραγουδιστής στην πρώτη  μου προσπάθεια με μια doom death μπάντα) από το 1990 που ξεκίνησα ως επίδοξος μπασίστας, αλλά έπρεπε να μπει πολύ νερό στο αυλάκι μέχρι να φτάσουμε στα 1993. Τότε ήρθε η συνάντησή μου με τον αείμνηστο  μπασίστα Τάκη Δρακόπουλο, που οδήγησε στην δημιουργία των Sorrows Path, μετά τη διάσπαση μιας προηγούμενης  μπάντας. Ήμασταν και οι 2 τεράστιοι φαν του είδους, μας σαγήνευε η ιδέα μιας επικής doom μπάντας, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά, αλλά και σπάνιο για τα παγκόσμια δεδομένα. Το doom ήταν για  λίγους και μυημένους, ένα βαρύ παρακλάδι του metal και το πολύ βαθύ στιχουργικό και το έντονα μελωδικό και αρμονικό υπόβαθρο μας γοήτευε. Έτσι  το τολμήσαμε, παρότι δυσκολευτήκαμε να βρούμε τα κατάλληλα μέλη. Τελικά άξιζε αυτή η πορεία με τα τέσσερα άλμπουμ που έληξε για μένα με την αποχώρησή  μου για μουσικούς λόγους το 2022.  Δεν υπήρχε άλλος δρόμος, ειδικά από τη στιγμή που απαλλαγμένος από τις διαφορές με τα παλιότερα  μέλη της μπάντας, έφτιαξα κάτι ακόμα πιο κοντά στα μουσικά μου θέλω. Πάντα doom, πάντα metal, ακόμα πιο βαρύ και  κλασσικό. 

Γιατί ονόμασες Distorted Reflection την μπάντα? στο οποίο τα αρχικά γράμματα DR είναι όμοια με το μότο σου Doom Rules, αυτός ο συνδυασμός έχει κάποια μεταφυσική σημασία για σένα?

–  Και πάλι μπαίνει στη μέση  ο ιδρυτής των Sorrows Path Τάκης Δρακόπουλος. Ο αείμνηστος μπασίστας, όταν πρότεινε να ιδρύσουμε τη μπάντα και συμφώνησα, μου ζήτησε να του προτείνω ονόματα. Του πρότεινα λοιπόν «Sorrow’s Path» και «Distorted Reflection». Επέλεξε το πρώτο, αφαιρώντας την απόστροφο. Επειδή ποτέ δεν είχα πρόθεση να συνεχίσω με τους Sorrows Path, αν αποχωρούσε έστω και ένα μέλος από τη σύνθεση των demos, εξαιτίας της μακρόχρονης και δύσκολης πορείας που περάσαμε όλα αυτά τα χρόνια, το όνομα αυτό ήταν ιδανικό, επειδή δείχνει το πόσο κοντά είμαι στο όραμα που είχα πάντα. Θα ήθελα πολύ να έχει και μεταφυσική σημασία, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και βαθύ, αλλά με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα οι άνθρωποι, όσο και πολύ να έχουμε δουλέψει πάνω στην αυτογνωσία και το διαλογισμό μας, δε νομίζω να μπορούμε να το αποδείξουμε…κάποιες άλλες οντότητες ίσως να γνωρίζουν,  μεταξύ σοβαρού και αστείου…

Οι Distorted Reflection λοιπόν είναι το δικό σου μουσικό όραμα, που το υλοποίησες σε συνεργασία με κάποιους εξαίρετους μουσικούς, μίλησέ μου από την αρχή της δημιουργίας της μπάντας και για την σύνδεσή σου με τα υπόλοιπα μέλη.

–  Πραγματικά τεράστιοι μουσικοί και η χαρά και η τιμή είναι μεγάλη για εμένα. Όταν ξεκαθάρισε ότι αποχωρώ από τους Sorrows Path, κάτι που ήταν μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2022, αλλά είχε οριστικοποιηθεί μέσα μου μήνες πριν, είχα μια βασική σκέψη. Ήθελα να επιλέξω επαγγελματίες μουσικούς  που γνώριζα προσωπικά, αλλά και θαύμαζα ήδη τη δουλειά τους. Το ευτύχημα ήταν ότι τους βρήκα άμεσα στο πρόσωπο του μπασίστα Βαγγέλη Γιαλαμά και του ντράμερ Στέλιου Παύλου, οι οποίοι μάλιστα είχαν ήδη την πρόθεση να συμμετάσχουν στη μπάντα που ανακοίνωσα, πριν καν τους το ζητήσω! Η ευχάριστη διαδικασία ολοκληρώθηκε με την αποδοχή του Νικόλα Λεπτού που είναι ο αγαπημένος μου Έλληνας metal τραγουδιστής, αλλά και του Γιάννη Δρόλαπα, επίσης αγαπημένου μου Έλληνα rock κιθαρίστα, δάσκαλου και φίλου, να συμμετέχουν ως καλεσμένοι στο άλμπουμ. Τέλος, φανταστείτε την απόλυτη αγαλλίαση, όταν και ο Ross The Boss, ο κιθαρίστας και ιδρυτής της κορυφαίας metal μπάντας των 80s, έκανε το ίδιο. Ιδανικό το σενάριο σε όλα για τους Distorted Reflection και μου έκατσαν σχεδόν όλες οι πρώτες μου επιλογές ή εκεί που δεν έκατσε κάτι βρέθηκε κάτι πολύ καλύτερο! 

Εδώ νομίζω Κώστα είναι το σημείο που μπορεί κάποιος να πει χωρίς υπερβολή για το timing, σκέψεις ανθρώπων και συγκυρίες συγχρονίζονται για να υλοποιηθεί κάτι!  

–  Ακριβώς αυτό!

Πες μου η συνεργασία με την γερμανική δισκογραφική Iron Shield πως προέκυψε? Σκεφτόσουν συνεργασία και με κάποιες άλλες δισκογραφικές εταιρίες? 

–  Άλλη δισκογραφική θα σκεφτόμουν μόνο σε περίπτωση που η Iron Shield διαφωνούσε να κυκλοφορήσει το υλικό! Ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία, την τυπικότητα και κυρίως την τιμιότητα της συγκεκριμένης εταιρείας στα δύο τελευταία άλμπουμ των Sorrows Path. Όλα αυτά λείπουν στις μέρες μας, όπως και η αληθινή και άδολη αγάπη στο metal χώρο, Από τη στιγμή μάλιστα που ακούγοντας το υλικό συμφώνησαν ότι είναι με διαφορά ό,τι πιο catchy και ποιοτικό έχω γράψει ποτέ, απλά έπλεα σε πελάγη ευτυχίας και ετοιμάσαμε τα συμβόλαια με συνοπτικές διαδικασίες!

Θα ήθελα να αναφέρουμε τα τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει ήδη και σε αυτό που θα κυκλοφορήσει. “Mr. Snake”, πρώτο τραγούδι του άλμπουμ, με καλεσμένο τον φοβερό ερμηνευτή Νικόλα Λεπτό, έκανε πρεμιέρα στις 28 Σεπτεμβρίου και “The Eternal Gate” τελευταίο τραγούδι με καλεσμένο τον καταπληκτικό κιθαρίστα Γιάννη Δρόλαπα που έκανε πρεμιέρα στις 1 Δεκεμβρίου. Ποιά είναι η ημερομηνία της πρεμιέρας του “Cassandra” με καλεσμένο τον τιτάνα Ross The Boss?

–  Τα τρία αυτά τραγούδια με τους 3 σημαντικούς καλεσμένους αποτελούν μια πρώτη γεύση από το άλμπουμ. Το τρίτο με τον πιο γνωστό από όλους θα κυκλοφορήσει την 1η Φλεβάρη. Ένα διάστημα δύο μηνών μεταξύ κάθε κομματιού, μιας και οι εποχές επιτάσσουν να κυκλοφορεί κάποιο υλικό αρκετά πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για πρωτοεμφανιζόμενη μπάντα. Και τα τρία είναι πολύ ταιριαστά στο στυλ των καλεσμένων. Το “Mr. Snake” έχει τον επικό τόνο του Νικόλα Λεπτού, το “The Eternal Gate” το ανατολίτικο ύφος του Γιάννη Δρόλαπα και τέλος το επερχόμενο “Cassandra” αρκετό από το κλασσικό metal ύφος του Ross The Boss. Σκοπεύω και στο δεύτερο άλμπουμ να υπάρχει κάποιος ή κάποιοι φιλοξενούμενοι, αλλά σίγουρα λιγότεροι από το πρώτο… 

Αυτή η πληροφορία για το δεύτερο άλμπουμ είναι πολύ ενδιαφέρουσα, προς το παρόν όμως θα αναφερθούμε στο ντεμπούτο άλμπουμ που έχει και τον τίτλο του μότο σου “Doom Rules Eternally”, πόσα τραγούδια περιλαμβάνει το άλμπουμ και πότε θα κυκλοφορήσει? 

–  Εννοείται ότι θα μιλήσουμε αποκλειστικά για τη νέα δουλειά, απλά αυτά που ανέφερα ήταν μια δήλωση ότι οι Distorted Reflection ήρθαν για να μείνουν. Το “Doom Rules Eternally” περιέχει 9 κομμάτια. Χωρίς να υπάρχει ένα συγκεκριμένο στιχουργικό concept, αναφέρονται στην ηθική, το σεβασμό, την αξιοπρέπεια, το πάθος και φυσικά όλα αυτά συνδεδεμένα με τον πατέρα και αφέντη όλων μας, το θάνατο, όπως προδηλώνει και ο τίτλος. Θα κυκλοφορήσει ψηφιακά, αλλά και σε μορφή cd αποκλειστικά από την Iron Shield Records στις 9 Φλεβάρη. Φυσικά θα είναι  διαθέσιμο και από τη μπάντα και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει μια μπάντα, δηλαδή μέσω της στήριξης των φίλων της.

Έχετε στο πλάνο μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτο άλμπουμ να ξεκινήσετε live εμφανίσεις για να παρουσιάστε ζωντανά στο ελληνικό κοινό τα τραγούδια?  Βασικά Κώστα πιστεύεις ότι οι live εμφανίσεις εκτός από το να προσφέρουν ψυχαγωγία στο κοινό και κάποια έσοδα στην μπάντα είναι μια καλή προώθηση για ένα νέο άλμπουμ?

–  Δε θα δείτε τους Distorted Reflection ζωντανά. Θα κρατήσουμε μια στάση χαμηλού προφίλ, λαμβάνοντας την απόφαση να μην εμφανιστούμε ζωντανά και ούτε καν να δώσουμε συνεντεύξεις ήχου ή βίντεο. Όλα τα μέλη της μπάντας είναι πραγματικά έμπειρα σε μεγάλες και σημαντικές ζωντανές εμφανίσεις. Όλοι έχουμε παίξει σε τεράστια live και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τις μπάντες μας Fragile Vastness, Sorrowful Angels και Sorrows Path. Επιπλέον, ο Βαγγέλης ήταν live μουσικός δημοφιλών Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Ντέμης Ρούσσος και οι Goin Through και ο Στέλιος είναι ο ντράμερ στα live της Ευρυδίκης. Γενικά Νατάσα, οι live εμφανίσεις είναι πολύ όμορφες και ευχάριστες, απλά πέρα από τις μεγάλες μπάντες που έχουν κάποια κέρδη, οι υπόλοιπες πληρώνουν πολλά λεφτά και ουσιαστικά συντηρούν αεροπορικές εταιρείες, άτομα της μουσικής βιομηχανίας και άλλες καταστάσεις. Θα το σύστηνα σε ανερχόμενες μπάντες, αλλά πάντα με μέτρο! Λίγα και καλά live που θα ήταν και μια καλή προώθηση για τη νέα δουλειά, ναι.

Κώστα σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιέρωσες για να ολοκληρωθεί αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα και εφ όλης της ύλης συνέντευξη. Εύχομαι στους Distorted Reflection και σε σένα προσωπικά επιτυχημένη κυκλοφορία του ντεμπούτο άλμπουμ σας, που από την γεύση που μας δώσατε με τα καταπληκτικά “Mr. Snake” και “The Eternal Gate” αναμένεται να είναι κάτι πολύ πάνω από τις προσδοκίες των fans και μη του είδους! Αναμένουμε το “Cassandra” και την κυκλοφορία του άλμπουμ! 

–  Ευχαριστώ πολύ εσένα προσωπικά Νατάσα για τα καλά λόγια και τη χαρά της συζήτησης, όπως και τους αναγνώστες του ALL TIME METAL για το χρόνο τους. Να είστε αληθινοί προς τον εαυτό σας και τους ανθρώπους σας. 
Doom Rules = D.R.
Distorted Reflection = D.R.
Eternally...



Ο διάσημος Tomas Arfert (Candlemass, Krux) δημιούργησε το λογότυπο και επίσης φρόντισε για όλα τα έργα τέχνης για το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος


DISTORTED REFLECTION feat. GIANNIS DROLAPAS – The Eternal Gate



DISTORTED REFLECTION feat. NICHOLAS LEPTOS – Mr. Snake


LINE UP:
Stelios Pavlou: Drums
Kostas Salomidis: Guitar, Vocals
Vangelis Yalamas: Bass, Synth, Backing Vocals

GUESTS:
Giannis Drolapas: Guitar Solo on “The Eternal Gate”
Ross Friedman: Guitar Solo on “Cassandra”
Nicholas Leptos: Vocals on “Mr. Snake”



Social:  Bandcamp   Facebook   YouTube

Contact:  distortedreflectiondoom@gmail.com


Σχόλια